Vaje za krepitev mišic medeničnega dna

Avtorici:
Viš.pred.mag. Darija Šćepanović, viš.fiziot.
Strok.sod. Lidija Žgur, dipl.fiziot.

Zakaj so mišice medeničnega dna pomembne?
Mišice medeničnega dna so pomembne za dobro delovanje sečnega mehurja in črevesja. Te mišice pomagajo pri zadrževanju urina.. Po drugi strani zagotavljajo podporo danki med iztrebljanjem blata in prispevajo k stabilnosti hrbtenice in medeničnega obroča. Poleg tega vzdržujejo pravilno lego medeničnih organov. Mišice medeničnega dna so pomembne tudi za spolno doživljanje tako ženske kot njenega partnerja. Pri moškem močne mišice medeničnega dna pomagajo pri doseganju erekcije in preprečujejo prezgodnjo ejakuacijo.

Kje so mišice medeničnega dna?

Mišice medeničnega dna ležijo na dnu medenice, zapirajo medenični izhod in potekajo od sramnice spredaj, do trtice zadaj in navzven do sedničnih kosti. Poleg tega imamo še mišico, ki poteka okoli zadnjika (zapiralka zadnjika) in je pomembna za zadrževanje blata. Moški imajo še dve zapiralki sečnice, ena je pod sečnim mehurjem, druga pa tik pod prostato.

Anatomija pri ženski

Anatomija pri moškem

Zakaj pride do nepravilnega delovanja mišic medeničnega dna?

Ženske

Pri ženskah je pogosto nepravilno delovanje mišic medeničnega dna povezano z nosečnostjo, porodom, menopavzo in ginekološkimi operacijami.

Moški

Pri moških lahko na mišice medeničnega dna in na občutljive živce, ki te mišice oživčujejo, vpliva operacija prostate – prostatektomija ali turp (transuretralna resekcija prostate).

Ženske in moški

 • Slaba telesna pripravljenost zaradi pomanjkanja redne telesne dejavnosti ali prekomerna telesna teža lahko povzročita šibkost mišic medeničnega dna ali čezmerno obremenitev na medenično dno.
 • Kronično zaprtje, težko dvigovanje ali kronično kašljanje lahko raztegujejo mišice medeničnega dna, podporno tkivo in živce, ki te mišice oživčujejo.
 • Nekatera nevrološka obolenja (multipla skleroza ali možganska kap) lahko poškodujejo živce, ki oživčujejo mišice medeničnega dna.
 • Poškodbe presredka – neposreden udarec ali dolgotrajen pritisk (dolgo kolesarjenje), lahko poškodujejo živce, ki oživčujejo mišice medeničnega dna.

Vaje za mišice medeničnega dnaVaje za mišice medeničnega dna lahko pomagajo pri preprečevanju in zdravljenju urinske inkontinence, analne inkontinence, zdrsu organov v mali medenici in veliko drugih težavah. Najpomembneje pri teh vajah je , da krčite prave mišice in da je to krčenje pravilno.   Predstavljajte si, da poizkušate zaustaviti uhajanje vetrov iz črevesja in hkrati zaustaviti curek urina. Občutiti morate , da se mišice medeničnega dna »stisnejo« in »dvignejo«. Pri ženskah ob tem pride do premika presredka navznoter, pri moških pa mora ob tem priti do premika mod navzgor. To je stisk mišic medeničnega dna. Stisk nato sprostite.
Program vadbe

 • Stisnite mišice medeničnega dna kar se da močno in stisk zadržite toliko dolgo kolikor dolgo lahko. Sprostite mišice in počivajte nekaj sekund (slika 3). Koliko sekund ste lahko zadržali stisk? Če lahko, stisk zadržite 6 – 8 sekund, sicer pa toliko, kolikor ste sposobni.

 • Stisk mišic ponovite tolikokrat, kolikor ste sposobni, največ 8 – 12 krat.
 • Čez nekaj časa je treba intenzivnost vadbe povečati. Prvih 5 ponovitev stiskov lahko naredite tako kot prej, pri zadnjih petih ponovitvah pa, medtem ko stisk zadržujete, dodate še 3 – 4 maksimalne stiske z višjo hitrostjo.

Ne pričakujte, da bodo vaje za mišice medeničnega dna učinkovale v kratkem času. Pomembno je, da jih izvajate, tudi če imate občutek, da ne pomagajo. Da bi pridobili moč in vzdržljivost mišic medeničnega dna, morate vaje izvajati 3 -5 krat dnevno, vsak dan. Če boste izvajali vaje po zgoraj opisanem postopku, boste izboljšanje opazili v treh do petih mesecih.
Da bi ohranili in vzdrževali to zmogljivost, je treba izvajati vaje vse življenje. Vaje naj postanejo običajen del vsakdana, kot je umivanje zob.

Če pa vaje za krepitev mišic medeničnega še niso pokazale svojega učinka so na voljo predloge za zaščito pri inkontinenci tena lady.
Obstoječim predlogam tena lady smo dodali še nove nadstandardne različice, ki so:

 • Posamično pakirane,
 • Vrhnja plast je pokrita z mehko, svilnato površino za več udobja,
 • Nudijo večji občutek suhosti in
 • Z še izboljšanim fresh odour controlom zagotavljajo še boljšo zaščito pred neprijetnim vonjem.

Nove predloge so na voljo v velikostih

 • Tena lady normal
 • Tena lady extra in
 • Tena lady maxi in se lahko izdajajo tudi na naročilnico.