Pogosta vprašanja

Kaj je urinska inkontinenca?
Urinska inkontinenca je nehoteno uhajanje urina.

Ali se inkontinenca pojavlja pri starejših ljudeh?
Inkontinenca za urin je v vseh življenjskih obdobjih različno pogosta, povprečna pogostnost je 5-10% vse populacije. Inkontinenca je stoodstotna v prvem letu življenja in je ne jemljemo kot bolezen, temveč kot normalen pojav. Prav tako je zelo pogosta v poznih življenjskih obdobjih, starosti nad 90 let.

Kaj je sečni mehur in kako deluje?
Vsakič ko jeste ali pijete, vaše telo vpija tekočino. Naloga ledvic je, da iz teh tekočin filtrirajo odpadne snovi in proizvedejo urin. Iz ledvic se neprekinjeno po kapljicah pretaka tekočina v mehur, ki se počasi širi. Ko je mehur poln, pošlje možganom znak, da mora oseba na stranišče. Ko pride do stranišča, možgani povedo veliki mišici mehurja, naj se stiska in krči. Istočasno pove podpornim mišicam (ali mišicam medeničnega dna), ki obkrožajo sečnico (izhod iz mehurja), naj se sprostijo in izpustijo urin.
Kako pogosto morate urinirati je odvisno od vaše postave, starosti, načina prehranjevanja in telesnih dejavnosti. V grobem gremo na stranišče od štiri do osemkrat podnevi in občasno tudi ponoči.

Ali lahko inkontinenco preprečimo ali ustavimo?
Inkontinenco lahko včasih uspešno preprečimo in zdravimo. Prirojene anomalije se zdravijo s kirurškimi posegi, uspešne so tudi operacije pri ženskah po porodu. Priporočljive so vaje za utrjevanje mišic medeničnega dna (po Keglu). Če je inkontinenca posledica pogostih infekcijskih bolezni, jih je treba dosledno zdraviti. Zelo pomembna je dobra urejenost sladkorne bolezni in pravilno jemanje zdravil za izločanje vode iz telesa. Potrebno je vzdrževati ustrezno telesno težo in fizično kondicijo. Če je telesna teža prevelika se poveča pritisk na medenico in inkontinenca se hitro poslabša. Inkontinenco lahko poslabšajo tudi nekatere vrste hrane in pijače, predvsem uživanje alkohol, kave in pravega čaja. Priporočljivo je, da v večernih urah najmanj dve do tri ure pred spanjem, ne pijemo veliko tekočine. S tem preprečimo prepogosto uriniranje ponoči.

Na koga naj se obrne bolnik z inkontinenco – na splošnega zdravnika ali na specialista?
Bolnik z inkontinenco naj se najprej obrne na svojega osebnega zdravnika.

Moji znaki so drugačni od tistih, o katerih sem bral-a? Kaj naj naredim?
Če imate katerekoli druge znake, vam priporočamo, da se o njih pogovorite z osebnim zdravnikom, ki vam bo svetoval nadaljnje zdravljenje.

Ali predloge za inkontinenco varujejo pred neprijetnim vonjem? Ali ljudje okoli mene vonjajo, da imam te težave?
NE! Kakovostne predloge Tena Lady omogočajo bolniku prosto gibljivost brez bistvene omejitve, varujejo bolnika pred neprijetnim vonjem in s tem bolniku omogočajo normalne socialne stike.
V urinu je več vonjav, ki so odvisne od posameznikovih prehranjevalnih in od zdravil, ki jih posameznik jemlje. Amoniak nastane v  urinu zaradi razkroja bakterij v toplem in vlažnem okolju in povzroča značilen, izdajajoč vonj.
Fresh Odour Control™ v izdelkih TENA preprečuje nastajanje neprijetnega vonja  zaradi amoniaka.

Ali so higienski vložki primerni za zaščito pred težavami z oslabljenim mehurjem?
NE! Urin je redkejši in izteka z večjimi kapljicami ali curkom, menstrualna kri je gostejša in izteka z majhnimi kapljicami in sluzjo. Izdelki TENA urin spremenjo v gel in onemogočajo, da bi prišel iz predloge. Bakterije in urin se v toplem okolju razgradijo v amonijak z močnim vonjem, katerega izdelki TENA nevtralizirajo. Izdelki TENA so načrtovani posebej za reševanje težav, povezanih z edinstvenimi lastnostmi urina. Uporabnikova površina kože ostane suha, njihova uporaba pa je varna.

Ali se moje stanje lahko izboljša? Ali je možno, da si težave z uhajanjem urina pozdravim?
DA! Inkontinenca je težava, katero lahko kontroliramo in tudi izboljšamo. Začetna rešitev so kakovostne predloge ali drugi izdelki, ki vam omogočajo čim bolj neokrnjeno življenje in običajne socialne stike. Svojemu zdravniku opišite simptome, s pomočjo vzorcev si poiščite najboljši izdelek zase ter začnite z izvajanjem vaj za krepitev mišic medeničnega dna. Razdelek o vajah najdete v kotičku: mojih pet minut za zdravje.

Kako pridobiti ustrezen pripomoček na naročilnico Zavoda za zdravsteno zavarovanje Slovenije?
Naročilnico vam predpiše vaš izbrani splošni zdravnik. Običajno predpiše naročilnico za 3 mesece. Na dan vam pripadajo trije izdelki, skupno torej z eno naročilnico za 3 mesece pridobite 270 kosov.
Več: www.zzzs.si

Kje lahko dobim dodatne nasvete?
Če želite dodatne nasvete, pokličite modro številko 080 10 99, Sanitetni center Simps'S 01/ 562 13 38 (od ponedeljka do petka od 8h do 19h) ali obiščite naši svetovalnici – razdelek Simps'Sova svetovalnica in Spletna svetovalnica.

Kje je mogoče kupite izdelke blagovne znamke TENA?
Izdelke blagovne znamke TENA lahko kupite v naših Sanitetnih centrih Simps'S v Trzinu ali na Metelkovi, v lekarnah in specializiranih trgovinah ter v naši internetni trgovini www.tenatrgovina.si.