Pripomočki pri težavah z inkontinenco

Urinska inkontinenca sodi med pogoste zdravstvene težave. Med terapevtske možnosti obvladovanja te motnje sodi tudi predpisovanje posebnih medicinsko tehničnih pripomočkov. Sem sodijo tudi predloge in hlačne predloge pri inkontinenci. Pripomoček predpiše splošni zdravnik. Pravico do pripomočka določata Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Zdravnik splošne medicine ima pristojnost, da predpiše TRI ustrezne izdelke na dan, v praksi največkrat predpisuje količini izdelkov za tri mesece, kar pomeni 270 izdelkov na eno predpisano naročilnico.

Pridobitev  predlog za inkontinenco je izrednega pomena. Ti izdelki se nosijo neopazno pod spodnjim perilom, varujejo kožo pred poškodbami in preprečujejo nastanek neprijetnega vonja.

Izdelki namenjeni inkontinenci so popolnoma drugačni od navadnih higienskih vložkov. Njihova sestava je prilagojena edinstvenim lastnostim urina:

• koža ostane suha in zaščitena pred razdraženostjo in okužbami,

• edinstvena mikro zrnca v teh izdelkih preprečujejo razvoj in širjenje neprijetnega vonja.

Izdelkov za inkontinenco je veliko in jih je treba prilagoditi posebnim potrebam uporabnika. Za žensko, ki ji občasno uhaja urin zadostuje predloga za inkontinenco TENA Lady, moški z inkontinenco imajo na voljo posebej za moške oblikovane predloge TENA Man, za nepremičnega starostnika je nepogrešljiva plenica TENA Slip ali TENA Flex in mogoče še posteljna podloga TENA Bed. Za mobilnega bolnika z večjimi izgubami urina pa TENA  Pants ohranja kvaliteto in dostojanstvo življenja. Izdelek mora biti ustrezno nameščen in pravilne velikosti.

Pri srednji, težki in zelo težki stopnji inkontinence lahko izdelke pridobite na naročilnico za medicinsko tehnični pripomoček.  Za več informacij se lahko posvetujete tudi z zdravnikom, ki bo naročilnico izdal.